Farne-eilanden

 

De Farne-eilanden (Engels: Farne Isles, ook de Farnes) is een groep Engelse eilanden buiten de kust van Northumberland. Er zijn 15 tot 28 eilanden, afhankelijk van de getijden. Ze liggen op 2,5 tot 7,5 km van het vasteland.

 

De Farne-eilanden worden onderverdeeld in twee groepen: de binnenste en de buitenste eilandengroep. De belangrijkste eilanden van de binnenste groep, die het dichtst bij het vasteland ligt, zijn Inner Farne, Knoxes Reef en de East en West Wideopens. Bij laagtij vormen de vier eilandjes samen één groot eiland. Ook Megstone wordt tot de binnenste eilandengroep gerekend, maar ook bij laagtij is dit nog steeds een apart eiland. Op Inner Farne ligt het hoogste punt van de eilandengroep, op 19 meter boven zeeniveau.

De belangrijkste eilanden in de buitenste eilandengroep zijn Staple Island, Brownsman, North en South Wamses, Big Harcar en Longstone. De binnenste en buitenste eilanden worden van elkaar gescheiden door Staple Sound.

 

De vroegst bekende bewonders waren verschillende Culdees, die de oude Keltische traditie van eilandkluizenarij volgden. De eerste bij naam bekende bezoeker was de H. Aidan, gevolgd door de H. Cuthbertus. Deze werd later bisschop van Lindisfarne, maar keerde nadien terug naar de eenzaamheid van de eilanden en stierf er ook in 687. Cuthbertus voerde al in 676 bijzondere wetten in om de eidereenden te beschermen.

 

Ook tegenwoordig worden de Farne-eilanden nog gekenmerkt door de zeldzame vogels die hier broeden. De noordse stern en de visdief komen er het meest voor. Tussen de rotsen broeden verder aalscholvers, de noordse stormvogel, de zeekoet, de gewone alk en de drieteenmeeuw. Meer landinwaarts leven papegaaiduikers en eidereenden.

 

Ik trok er in juni 2014 voor de eerste maal heen met de Nederlandse organisatie Delta Safari, die een 5dagen durende trip organiseerde vanuit Ijmuiden (ferry Ijmuiden-Newcastle), en waarbij we 3x naar de eilanden gingen, en ook St-Abbs-Head & Holy Island bezochten. Een fantastische reis, en tot in de puntjes geregeld door de mensen van Delta Safari! (http://www.deltasafari.nl/)