North Atlantic Odyssey 2015

Ergens begin 2014 kwam ik erg in de verleiding om mee te gaan op de North Atlantic Odyssey, georganiseerd door Inezia Tours in samenwerking met Natuurpunt. Deze expeditie gaat met de Plancius vanuit Hansweert in Nederland via Fair Island (Shetland islands) en via Jan Mayen naar Spitsbergen. Helaas had ik geen geluk: de goedkoopste hutten waren net uitverkocht! Maar er was een oplossing: er was nog plaats op de Ortelius, die een week eerder vertrok en bijna dezelfde route maakte. Deze reis was in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, en uiteraard maakte mij dat niks uit! Integendeel, ik zag er naar uit met een bende Nederlanders de zeeën onveilig te gaan maken.

 

Dit was de reisbeschrijving die me enorm nieuwsgierig maakte:

 

"Een speciale reis naar Spitsbergen, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Walvissen, IJsberen, Poolvossen, Walrussen en veel, heel veel noordelijke vogels.

Deze unieke natuur-cruise vertrekt vanuit Hansweert in de provincie Zeeland over de Noordzee naar  het prachtige natuureiland Fair Isle en het kleine Noorse eiland Jan Mayen, midden in de Noord Atlantische Oceaan. Na ons bezoek aan Jan Mayen varen we verder, richting de rand van het pakijs met als einddoel Spitsbergen.  Onderweg zien we duizenden zeevogels als Papegaaiduiker, Jan van Gent, Zwarte Zeekoet, Alk, Kleine Alk, Grote Jager, Kleine Jager, Noordse Stormvogel en de in Nederland zeer zeldzame Dikbekzeekoet. Bovendien is er kans op het zien van zeezoogdieren als Bruinvis, Tuimelaar, Witsnuitdolfijn, Dwergvinvis, Gewone Vinvis, Blauwe Vinvis, Butskop en Bultrug.

Eenmaal aangekomen bij Spitsbergen kijken we uit naar hoog-arctische soorten als Koningseider, Ivoormeeuw, Poolvos, Rendier en Beluga. Vooral voor IJsbeer en Walrus zullen extra inspanningen worden geleverd. Zodra we de rand van het pakijs bereiken, maken we kans op IJsberen en ook in de fjorden van Spitsbergen kunnen we deze Koning van het Noorden spotten. Verder op de planning: een bezoek aan Poolepynten, de belangrijkste rustplaats voor Walrussen aan land.

Onder begeleiding van de zeer deskundige gidsen van Inezia Tours gaat u aan boord van de Plancius op zoek naar de vele noordelijke zeevogels, walvissen, IJsberen, Poolvossen en Walrussen."

 

Uiteindelijk was het een fantastische reis, met heel aangename mensen, een goede organisatie en veel mooie waarnemingen! Helaas geen IJsbeer, Walrussen of Groenlandse walvis op onze reis, iets wat de Plancius een week later wél zag. Maar we gaan het in de toekomst gewoon nog eens opnieuw proberen!

 

Ik heb de reis opgedeeld in verschillende etappes, zodat het wat ordelijk is!