Etappe 2: Fair Isle & Mousa (Schotland)

Na het bezoek aan Aberdeen verlieten we in de avond de haven richting Fair Isle & Mousa.


Fair Isle ligt tussen de Orkney en Shetland islands, en is het meest afgelegen bewoonde eiland van Schotland. Er werden resten aangetroffen van bewoning gedurende het Bronzen tijdperk. Momenteel leven er nog 55 personen (in 1900 waren dat er nog 400!).

Kenmerkend aan Fair Isle is de Bird Observatory (opgericht in 1948) waar vogels geringd worden en onderzoek wordt gedaan, en het typische breiwerk van Fair Isle.

We gingen voor 1 volledige dag aan land, en hadden voldoende tijd om zelf op verkenning te gaan. Leuke waarnemingen waren oa een Zomertortel, de endemische Fair Island Winterkoning en verschillende soorten zeevogels.


In de vroege avond gingen we terug aan boord van de Ortelius en kregen we nog een leuke verrassing: we zetten koers richting Mousa, een klein eiland dat tot de Shetlands behoort. Daar zouden we aan land gaan, een echte authentieke 'broch' bekijken en hopelijk ook de talloze Europese Stormvogeltjes aan land horen/zien komen!


Mousa is een klein eiland dat deel uitmaakt van de Shetlands en al sinds de 19de eeuw niet meer bewoond is. Mousa is het meest bekend van zijn 'Broch', het best bewaarde bouwsel uit de Ijzertijd in Schotland. Het werd gebouwd in de 1ste eeuw voor Christus en diende als woning. Daarnaast is het eiland vooral bekend van zijn 6800 koppels Stormvogeltjes (Hylobates pelagicus) die in de oude muurtjes en zelfs in de broch broeden. Dit is 2.8% van de wereldpopulatie!

De dieren zijn nachtactief en komen pas in de schemering naar het vasteland waar ze broeden. Ze maken daarbij een prachtig geluid! Een moment om nooit meer te vergeten!