Etappe 3: Jan Mayen

Na 2 volle dagen op zee na Fair Isle bereikten we het beroemde Noorse eiland Jan Mayen.


Jan Mayen ligt 600km NO van IJsland, 500km van Groenland en 1000 km westelijk van Noordkaap (Noorwegen). Het is 55km lang en ongeveer 370km² groot. Het bestaat uit vooral bergketens, met de bekende Beerenberg als hoogste top van Noorwegen.


De Beerenberg is 2270m hoog en daarmee de meest noordelijke actieve vulkaan ter wereld. Hij werd zo genoemd doordat de walvisvaarders er altijd IJsberen zagen. Hij was het laatst actief in 1985.


Op weg naar Jan Mayen zag het weer er niet zo goed uit. Hoge golven, veel wind en bewolkt. Maar eenmaal aangekomen leek het alsof het eiland in het zonlicht baadde! De volledige vulkaan was zichtbaar en dat gebeurt slechts enkele keren per jaar. Doordat de wind vanuit het westen kwam, was de oostzijde beschut en konden we toch met de zodiacs landen. Een niet zo simpele klus, maar de crew was zeer ervaren! Helaas bleek een wandeling naar de andere kant niet mogelijk aangezien niet bekend was hoe het weer daar was en of we weer opgehaald zouden kunnen worden. We bleven dus in het hoofddorp waar we de 18 permanente bewoners (onderzoekers en militairen) ontmoetten en waar iedereen iets kon kopen in de shop of een stempel kon krijgen in hun passpoort.


Jan Mayen is vooral bekend van zijn geschiedenis van walvisvaarders en de prachtige fauna en flora. Het biedt een broedplek aan 78.000-160.000 koppels Noordse stormvogel (Fulmaris glacialis), 10.000-100.000 koppels Kleine alken (Alle alle), 74.000-147.000 koppels Dikbekzeekoeten (Uria lomvia) en 100-1.000 koppels Zwarte zeekoeten (Cepphus grylle).


Na de stop aan de nederzetting en een korte wandeling, besloot de crew toch naar de westzijde te varen en daar een poging te doen om te landen in een beschutte baai. Zo konden we toch een heuvel op en van dichtbij Kleine alken bewonderen. Helaas bleek daar aangekomen de oceaan veel te ruw en moest de landing aldaar worden afgelast.


Na Jan Mayen voeren we rechtstreeks naar het pakijs!