Etappe 4: het pakijs!

Na Jan Mayen volgde de tocht naar het pakijs. Wanneer we dit zouden bereiken, was wat koffiedik kijken. Op de radar was te zien dat we het ongeveer na 2 dagen varen zouden bereiken. De expeditieleider besliste eerst richting Groenland te varen en daar het pakijs in te gaan. Daarna zouden we langzaam richting Spitsbergen  varen.


Jammer genoeg bleek het weer op de Noordelijke IJszee niet zo mee te vallen. We bereikten al gauw 8-9 beaufort, en seawatchen was er niet meer bij. We zagen daarom ook heel weinig walvissen of dolfijnen, waar dat normaal zeker het geval zou zijn.


Toch was de aankomst aan het pakijs indrukwekkend! Een zee vol ijsschotsen en ijsplateau's gaf een onbeschrijfelijk gevoel en zicht. Uiteraard betekende dit ook dat het speuren naar echte arctische vogels en (zee)zoogdieren kon beginnen! Uiteraard was de IJsbeer waar iedereen op hoopte, en iedereen stond dus lang op dek om te zoeken.


Het begon alvast fantastisch met verschillende Ivoormeeuwen die langsvlogen, alsook de grijze vorm van de Noordse stormvogel en Grote burgemeesters. Op een bepaald moment telden we 11 Ivoormeeuwen op een ijsschots, een geweldig aanzicht! Ook zagen we verschillende vrouwelijke Klapmutsen, een soort zeehond.


De IJsbeer bleef jammer genoeg afwezig, alsook walvisachtigen zoals Noordelijke butskop, Potvis of Bultrug. Die zien we hopelijk op een volgende tocht!