Etappe 5: Spitsbergen

En dan volgde het eigenlijke doel van onze reis: Spitsbergen (ook wel Svalbard genoemd). Spitsbergen wordt vaak als Noors aanzien, maar is eigenlijk bezit van 46 verschillende landen. Enkel Noorwegen & Rusland hebben er echter een basis.

 

Op vrijdagochtend 5 juni 2015 komt Spitsbergen dan eindelijk in zicht! We hadden er net een bijzonder woelige nacht opzitten met maar liefst 9-10 beaufort! Ook de dagen ervoor was het bijzonder winderig en de golfslag zorgde ook dat er weinig kon gespeurd worden naar zeezoogdieren. Ook deze ochtend was dat zo, maar toch ontdekte topspeurder Adrian een walvisachtige. Iedereen snel het voordek op en ik kon net nog zien hoe het majestueuze dier onderdook. De gidsen hielden het op een Gewone vinvis. Helaas geen foto, maar eindelijk een grote walvis!

 

De Ortelius zette koers naar Polepynten, een soort uitstekend stuk land op Prins Karls Forland, een eiland voor Spitsbergen. Daar zouden we hopelijk Walrussen zien. Iedereen stond vol spanning paraat en tuurde ongeduldig met de verrekijker in de hoop bruine stippen te zien. Indien het weer het toeliet zouden we ook aan land gaan met de zodiacs en de walrussen van dichtbij zien. Maar helaas, ook nu gooide de wind roet in het eten. De wind kwam recht doorheen de baai en had ervoor gezorgd dat de Walrussen vermoedelijk een andere plek hadden gekozen om te rusten. Heel jammer, want dit dier stond zelfs voor de IJsbeer op mijn lijstje!

 

Na nog een baai te hebben bezocht zetten we koers naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Daar gingen we van boord en werden velen naar de lokale luchthaven gebracht voor de tocht naar huis. Gelukkig had ik pas op zondag een vlucht naar Brussel en bleef ik nog 2 nachten in Longyearbyen!

 

Zowel op vrijdag, zaterdag als zondagvoormiddag zorgde Vogelbescherming Nederland voor busvervoer naar de beste plekken van het dorp. Buiten het dorp mochten we niet gaan wegens IJsbeergevaar. We zagen nog prachtige dingen zoals Svalbardsneeuwhoen, Svalbardrendier, Rosse franjepoot & Koningseider!

 

Het was een topbeleving die ik ooit eens opnieuw wil doen! Want IJsbeer moet toch echt eens lukken!