Scilly Islands (UK) 2016

Toen ik in 2015 de aankondiging zag dat Delta Safari in 2016 naar de Scilly eilanden zou trekken, had ik eigenlijk nog nooit over de eilanden gehoord. Na wat opzoekingswerk bleken ze in het zuidwesten van Groot-Brittannië te liggen. Deze eilandengroep profiteert van de golfstroom waardoor het weer er meestal echt on-Engels is: veel zon & warm in de winter. Een ideale bestemming dus voor veel Engelsen. De grote massa toeristen daarentegen blijven er wegens de moeilijke bereikbaarheid weg. Behalve 1 soort toeristen: de birders! Want de Scilly's vormen in de late zomer & het najaar de hotspot voor migrerende vogelsoorten die uitrusten op de eilanden. Bovendien kan je er zeldzame soorten zeevogels spotten die langs de eilanden passeren. Via zeevogelspecialist Robert (Bob) Flood & Sapphire boattrips zouden we op deze trip van deze vogelsoorten kunnen genieten. Soorten zoals Grote pijlstormvogels, Wilson's stormvogeltjes & Vale pijlstormvogels zijn er eind augustus-begin september redelijk makkelijk te zien. Ik besliste dus mee te gaan, en de laatste week van augustus was het zover! Via de Eurostar naar Londen en de slaaptrein naar Penzance bereikten we het einde van het Engelse vasteland. Vandaar namen we een klein vliegtuigje naar de eilanden.

 

Tijdens onze week ter plekke gingen we mee op 3 zeevogeltochten waarbij we prachtige waarnemingen deden: Wilson's stormvogeltjes, Grauwe pijlstormvogels, Vale pijlstormvogel, Grote jager, Kleine jager, meerdere Maanvissen, Bruinvissen, Gewone dolfijnen, Dwergvinvis & Tuimelaars. Ook de algemene soorten zoals Stormvogeltjes, Jan-van-genten, Noordse stormvogels & Noordse pijlstormvogels waren prachtig te zien!

 

Maar de Scilly's vormen ook een schatkist aan archeologische sites, scheepswrakken en andere trekpleisters zoals de wereldvermaarde botanische tuin van Tresco. Uiteraard bezochten we in onze vrije tijd ook deze prachtige plaatsen.

 

Het was een topreis, en ik hoop er in de komende jaren zeker weer te keren! Ik houd jullie op de hoogte!